Gruziński deser dyniowo-ryżowy - przepis. Przepisy na Desery ciepłe, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
Znajdź nas na
Przepisy »
Gruziński deser dyniowo-ryżowy
Gruziński deser dyniowo-ryżowy
Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!
2 szklanki ugotowanego ryżu
150 g marynowanej dyni (plus ewentualnie kilka kawałków do dekoracji)
2 duże jabłka
100 g suszonych wiśni i/lub śliwek
3 łyżki cukru
1-2 łyżki cynamonu
szczypta soli
Sposób przyrządzenia:
Dynię pokroić na drobną kostkę.
Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na jarzynówce.
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą delikatnie, przyprawić cynamonem i cukrem do smaku, dodać odrobinę soli.
Całość przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem i zapiekać przez około 20 minut w temperaturze 160-170 stopni Celsjusza.
Smacznego!
© 2008-2024 MedFood Group SA
Do góry
Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
zamknij
Dołącz do nas na Facebooku
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.