Pokroic dynie na plastry i upiec .Wstawiam dynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Pieczemy około 50 minut.
Po upieczeniu dynia jest miekka, wiec nalezy ja zbledowac na jednolita mase i odstawic do wystygniecia.
W garnku na średnim ogniu nalezy podgrzać mleko, śmietane, wanilie, cynamon, co jakiś czas mieszając, aby zapobiec przypaleniu.
Kiedy nasza mieszanina osiągnie wrzenie i zamieni sie w puszysty krem przestajemy gotowac i odstawiamy do wystudzenia.
Nastepnie musimy Ubić żółtka z cukrem Oraz śmietanę (połowę chlodnego kremu mieszamy z żółtkami i ubita smietana).
Następnie do pozostalej czesci kremu dodajemy zbledowana na gladko chlodna dynie .
Kolejnym krokiem jest polaczenie wszystkiego w jedna calosc.Jednolita mase przekladamy do specjanych foremek do lodow badz plastikowego pojemnika.
Tak Przygotowana mase dyniowa Umieszczamy w zamrazarce na 2 - 3 godziny.
Po tym czasie dyniowe lody dyniowe sa gotowe i mozemy sie cieszyc ich pysznym smakiem .
Lody sa Swietne na dlugie, jesienne wieczory przed telewizorem :)
Smacznego!
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.