Lody dyniowe

Składniki

1kg dyni

3 szklanki śmietany

2 szklanki Mleka

1 łyżeczka wanilii

1 łyżeczka cynamonu

9 żółtka

3/4 szklanki Cukru

Sposób przyrządzenia

Pokroic dynie na plastry i upiec .Wstawiam  dynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Pieczemy około 50 minut.

Po upieczeniu dynia jest miekka, wiec nalezy ja zbledowac na  jednolita mase  i odstawic do wystygniecia.

W garnku na średnim ogniu nalezy podgrzać mleko, śmietane, wanilie, cynamon, co jakiś czas mieszając, aby zapobiec przypaleniu.

Kiedy nasza mieszanina  osiągnie wrzenie i zamieni sie w puszysty krem  przestajemy gotowac  i odstawiamy do wystudzenia.

Nastepnie musimy Ubić żółtka z cukrem Oraz  śmietanę (połowę chlodnego  kremu  mieszamy z  żółtkami i ubita smietana).

Następnie do  pozostalej czesci kremu dodajemy zbledowana  na gladko  chlodna  dynie .

Kolejnym krokiem jest polaczenie wszystkiego w jedna  calosc.Jednolita  mase przekladamy do specjanych foremek do lodow badz  plastikowego pojemnika.

Tak Przygotowana mase  dyniowa Umieszczamy w zamrazarce na 2 - 3 godziny.

Po tym czasie dyniowe  lody dyniowe sa gotowe i mozemy sie cieszyc ich pysznym smakiem .

Lody sa Swietne na dlugie, jesienne wieczory przed telewizorem :)

Smacznego!