Risotto z dynia i granatem - przepis. Przepisy na Dania z ryżu, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
Znajdź nas na
Risotto z dynia i granatem
Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!
Na 2 porcje:
1 łyżka oliwy
2 łyżki masła
1 mała cebula
1/2 gałązki rozmarynu
1/4 szklanki ryżu arborio (do risotto)
2 szklanki dyni obranej i pokrojonej w 1,5 cm kostkę
1/3 łyżeczki ostrej papryki
1/4 szklanki cydru lub białego wina
ok. 500 ml bulionu jarzynowego
3 łyżki tartego parmezanu
1 granat
Sposób przyrządzenia:
- W większym garnku lub dużej głębszej patelni na 1 łyżce oliwy i 1 łyżce masła zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać rozmaryn oraz ryż i smażyć mieszając przez pół minuty. Dodać obraną i pokrojoną w kosteczkę dynię, mieszać.
- Dodać paprykę, wino i gotować przez pół minuty. Doprawić solą, następnie wlewać stopniowo po pół szklanki gorącego bulionu, cały czas gotując risotto na średnim ogniu. Dodać kolejną porcję bulionu jak już ryż wchłonie.
- Gotować ok. 20 - 23 minuty, ryż i dynia mają być miękkie. W trakcie gotowania risotto należy co chwilę je zamieszać. Na koniec dynia powinna lekko się rozpaść, można ją miejscami rozgnieść widelcem.
- Risotto odstawić z ognia, dodać tarty parmezan, pozostałą łyżkę masła i wymieszać. Nałożyć do głębokich talerzy, posypać granatem i doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
© 2008-2024 MedFood Group SA
Do góry
Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
zamknij
Dołącz do nas na Facebooku
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.