Jesień ma różne oblicza – może być słoneczna i pełna złocistych barw, albo deszczowa, tonąca w błękitach i szarościach. Na szczęście, gdy pogoda nie dopisuje, możemy eksperymentować z kolorami w kuchni, tworząc wyjątkowe kompozycje. Gdy znudzą nas pospolite kanapki z serem i szynką, lub gdy chcemy zrezygnować z produktów mięsnych, warto spróbować samodzielnie wykonać dyniową pastę do kanapek – to warzywo króluje wśród jesiennych przepisów. Zachwyci nas nie tylko jej intensywna barwa, ale i oryginalny smak. Wystarczy dodać mleko kokosowe przyprawy i zioła.
Sposób przyrządzenia:
Pieczenie dyni: dynię obrać, wyrzucić pestki, pokroić w kostkę, posypać solą i pieprzem, skropić oliwą, wymieszać. Rozłożyć na blaszce do pieczenie wyłożonej papierem, piec do miękkości w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
W tym czasie na suchej patelni podprażamy zmieszane nasiona – sezam i dynię. Przez około kilka minut, aż staną się chrupiące.
Przygotowanie pasty: Upieczoną i wystudzoną dynię wkładamy do misy blendera, dodajemy resztę składników – mleko kokosowe, sól pieprz i czosnek. Miksujemy na gładki krem, gdy jest za gęsty dodajmy drugą łyżkę oliwy.
Pastę przekładamy do miseczki, posypujemy uprażonymi ziarnami, część z nich możemy pozostawić bezpośrednio na kanapki.
Pieczywo tostowe Dan Cake smarujemy naszą pastą. Posypujemy pietruszką dla kontrastu wizualnego.
Smacznego!
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.