Składniki na około 8 kanapek
2 szklanki upieczonej dyni
4 łyżki mleka kokosowego
2 łyżki oleju rzepakowego lub oleju z pestek z dyni
½ łyżeczki soli
1 ząbek czosnku
Grubo zmielony czarny pieprz do smaku
Garść prażonych łuskanych pestek dyni
Garść prażonego sezamu
Świeża natka pietruszki
8 kromek chleba tostowo – kanapkowego Dan Cake
Jesień ma różne oblicza – może być słoneczna i pełna złocistych barw, albo deszczowa, tonąca w błękitach i szarościach. Na szczęście, gdy pogoda nie dopisuje, możemy eksperymentować z kolorami w kuchni, tworząc wyjątkowe kompozycje. Gdy znudzą nas pospolite kanapki z serem i szynką, lub gdy chcemy zrezygnować z produktów mięsnych, warto spróbować samodzielnie wykonać dyniową pastę do kanapek – to warzywo króluje wśród jesiennych przepisów. Zachwyci nas nie tylko jej intensywna barwa, ale i oryginalny smak. Wystarczy dodać mleko kokosowe przyprawy i zioła.
Sposób przyrządzenia:
Pieczenie dyni: dynię obrać, wyrzucić pestki, pokroić w kostkę, posypać solą i pieprzem, skropić oliwą, wymieszać. Rozłożyć na blaszce do pieczenie wyłożonej papierem, piec do miękkości w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
W tym czasie na suchej patelni podprażamy zmieszane nasiona – sezam i dynię. Przez około kilka minut, aż staną się chrupiące.
Przygotowanie pasty: Upieczoną i wystudzoną dynię wkładamy do misy blendera, dodajemy resztę składników – mleko kokosowe, sól pieprz i czosnek. Miksujemy na gładki krem, gdy jest za gęsty dodajmy drugą łyżkę oliwy.
Pastę przekładamy do miseczki, posypujemy uprażonymi ziarnami, część z nich możemy pozostawić bezpośrednio na kanapki.
Pieczywo tostowe Dan Cake smarujemy naszą pastą. Posypujemy pietruszką dla kontrastu wizualnego.
Smacznego!