monika.g rozsmakował(a) się w tym!
Rozmrażamy szpinak i odsączamy z wody.
Miksujemy jajka z cukrem,wlewamy powoli olej dalej mieszając.Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Po połączeniu całej masy dodajemy szpinak i dokładnie mieszamy łyżką.Wlewmy do formy i pieczemy ok 1 godziny w temp.180 stopni do tzw.:"suchego patyczka".
Po wystudzeniu wierzch ciasta obcinamy nożem i drobniutko kruszymy.
Śmietanę ubijamy,pod koniec dodajemy śmietan fixy i cukier waniliowy.
Na ciasto wykładamy bitą śmietanę,posypujemy pokruszonym ciastem i pestkami z granata.
Rada:to ciasto jest na średniej wielkosci tortownicę ale w czsie świąt piękę je w formie w kształcie choinki.Wtedy stanowi ono piękną ozdobę świątecznego stołu.
Komentarze
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.