450 g mrożonego szpinaku ( drobnego, nie w liściach )
1 1/3 szkl. cukru
3 jajka
1 1/3 szkl. oleju
2 szkl. mąki krupczatki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
300 ml. śmietany 30%
2 śmietan-fixy
cukier wanilinowy
owoce granata do ozdoby
Rozmrażamy szpinak i odsączamy z wody.
Miksujemy jajka z cukrem,wlewamy powoli olej dalej mieszając.Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Po połączeniu całej masy dodajemy szpinak i dokładnie mieszamy łyżką.Wlewmy do formy i pieczemy ok 1 godziny w temp.180 stopni do tzw.:"suchego patyczka".
Po wystudzeniu wierzch ciasta obcinamy nożem i drobniutko kruszymy.
Śmietanę ubijamy,pod koniec dodajemy śmietan fixy i cukier waniliowy.
Na ciasto wykładamy bitą śmietanę,posypujemy pokruszonym ciastem i pestkami z granata.
Rada:to ciasto jest na średniej wielkosci tortownicę ale w czsie świąt piękę je w formie w kształcie choinki.Wtedy stanowi ono piękną ozdobę świątecznego stołu.