4 umyte i obrane marchewki zetrzeć na bardzo drobnych oczkach tarki. W innym naczyniu zetrzeć również na drobnych oczkach mały kawałek imbiru. Płatki owsiane zmielić w blenderze na 'mąkę' i w razie konieczności przesiać przez sito. Przesypać "mąkę z płatków do miski i wymieszać razem z łyżeczką proszku do pieczenia. Można już zacząć grzać piekarnik do 180 stopni. Tortownicę wysmarować masłem. Oddzielone białka od żółtek ubić na sztywną pianę dodając przy tym szczyptę soli. Po ubiciu białej piany przelać do niej żółtka i razem zmiksować. Potem należy dodać drobno startą marchewkę i dokładnie wymieszać. Dolać 2 łyżki oliwy z oliwek i dodać 3 łyżki miodu. Następnie wsypać "mąkę" owsianą, 2 małe łyżeczki cynamonu, starty imbir i wymieszać. Dodać to tego orzechy i żurawinę. Mieszać całość. Przełożyć ciasto do tortownicy i wstawić do piekarnika na godzinę. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia. W trakcie tego etapu rozgrzać patelnię na oleju rzepakowym i przyprażyć na niej płatki migdałowe. Po wystygnięciu ciasta posmarować wierzch serkiem homogenizowanym, a następnie posypać je płatkami migdałowymi.
Smacznego !
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.