Składniki na dietetyczne ciasto marchewkowe:
1) 4 duże marchewki (ok 400 g)
2) 4 małe wiejskie jajka
3) 150 g. zwykłych płatków owsianych (nie błyskawicznych i nie górskich)
4) 3 łyżki miodu
5) 2 łyżki oliwy z oliwek (extra virgin)
6) 1 łyżeczka proszku do pieczenia
7) szczypta soli
8) 2 łyżeczki cynamonu
9) mały kawałek świeżego imbiru
10) 40 g suszonej żurawiny
11) 40 g orzechów włoskich
12) mała łyżeczka masła
13) 300 g serka waniliowego homogenizowanego
14) 50 g płatków migdałowych
15) 1 łyżka oleju rzepakowego
4 umyte i obrane marchewki zetrzeć na bardzo drobnych oczkach tarki. W innym naczyniu zetrzeć również na drobnych oczkach mały kawałek imbiru. Płatki owsiane zmielić w blenderze na 'mąkę' i w razie konieczności przesiać przez sito. Przesypać "mąkę z płatków do miski i wymieszać razem z łyżeczką proszku do pieczenia. Można już zacząć grzać piekarnik do 180 stopni. Tortownicę wysmarować masłem. Oddzielone białka od żółtek ubić na sztywną pianę dodając przy tym szczyptę soli. Po ubiciu białej piany przelać do niej żółtka i razem zmiksować. Potem należy dodać drobno startą marchewkę i dokładnie wymieszać. Dolać 2 łyżki oliwy z oliwek i dodać 3 łyżki miodu. Następnie wsypać "mąkę" owsianą, 2 małe łyżeczki cynamonu, starty imbir i wymieszać. Dodać to tego orzechy i żurawinę. Mieszać całość. Przełożyć ciasto do tortownicy i wstawić do piekarnika na godzinę. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia. W trakcie tego etapu rozgrzać patelnię na oleju rzepakowym i przyprażyć na niej płatki migdałowe. Po wystygnięciu ciasta posmarować wierzch serkiem homogenizowanym, a następnie posypać je płatkami migdałowymi.
Smacznego !