Aleksandra Wiktoria rozsmakował(a) się w tym!
Szpinak przebierz, opłucz starannie pod bieżącą wodą, odetnij korzonki, osącz i przełóż do garnka. Zalej 6 szklankami zimnej wody. Wkrusz kostki bulionowe.
Obierz, opłucz o pokrój na niewielkie kawałki ziemniaki. Dodaj je do zupy. Natkę oraz szczypiorek opłucz, drobno posiekaj. Umyj także po kilka listków mięty i bazylii i majeranek. Część ziół odłóż do dekoracji, resztę wsyp do garnka ze szpinakiem. Gotuj całość na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut.
Ugotowaną zupę zdejmij z ognia, zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i szczyptą świeżo startej gałki muszkatołowej. Zapraw śmietaną. Ponownie ustaw na kuchence i podgrzej, ale nie dopuść do zagotowania. Przed podaniem udekoruj odłożonymi ziołami.
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.