• ¾ kg świeżego szpinaku
• 2 kostki bulionowe
• 3 ziemniaki
• ½ pęczka natki
• ½ pęczka szczypiorku
• 3-4 gałązki majeranku
• po kilka listków mięty i bazylii
• 1 szklanka śmietany 22%
• sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Szpinak przebierz, opłucz starannie pod bieżącą wodą, odetnij korzonki, osącz i przełóż do garnka. Zalej 6 szklankami zimnej wody. Wkrusz kostki bulionowe.
Obierz, opłucz o pokrój na niewielkie kawałki ziemniaki. Dodaj je do zupy. Natkę oraz szczypiorek opłucz, drobno posiekaj. Umyj także po kilka listków mięty i bazylii i majeranek. Część ziół odłóż do dekoracji, resztę wsyp do garnka ze szpinakiem. Gotuj całość na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut.
Ugotowaną zupę zdejmij z ognia, zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i szczyptą świeżo startej gałki muszkatołowej. Zapraw śmietaną. Ponownie ustaw na kuchence i podgrzej, ale nie dopuść do zagotowania. Przed podaniem udekoruj odłożonymi ziołami.