Stokrotka rozsmakował(a) się w tym!
Drożdże rozkruszyć dodać cukier i 100 ml. ciepłej wody i pozostawić do wyrośnięcia.
W dużej misce wymieszać mąkę z suchymi składnikami. Dodać sól i rozczyn i wodę. Wszystko dokładnie wymieszać i wyrobić. Pozostawić aby ruszyło. Następnie przemieszać i przelać na wąskie blaszki. Z tej ilości wychodzi ok. 3 blaszek. Ponownie odstawic do wyrośnięcia. Pieczemy ok.1 godziny 180-200'
Mąkę jaglaną podprażyć wcześniej na suchej patelni aby pozbyć sie goryczki.
Po upieczeniu i wyjęcu z blaszek posmarować chlebek jeszcze gorący słoninką lub po prostu wodą aby skórka zmiękła i nabrała ładnego koloru.
Świeży chlebek najbardziej smakuje z masełkiem
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.