Chleb bezglutenowy

Składniki

1 kg mąki w tym ok 600 g.maki gryczanej i 200g. maki ryżowej i 200 g mąki jaglanej
4 szkl ciepłej wody
10 dag drożdży
3 łyżki cukru
3 łyżeczki soli
1 szkl. ziaren słonecznika
1 szkl. siemienia lnianego
1 szkl. pestek dyni
1 szkl. płatków owsianych bezglutenowych

Sposób przyrządzenia

Drożdże rozkruszyć dodać cukier i 100 ml. ciepłej wody i pozostawić do wyrośnięcia.


W dużej misce wymieszać mąkę  z suchymi składnikami. Dodać sól i rozczyn i wodę. Wszystko dokładnie wymieszać i wyrobić. Pozostawić aby ruszyło. Następnie przemieszać i przelać na wąskie blaszki. Z tej ilości wychodzi ok. 3 blaszek. Ponownie odstawic do wyrośnięcia. Pieczemy ok.1 godziny 180-200'


Mąkę jaglaną podprażyć wcześniej na suchej patelni aby pozbyć  sie goryczki. 


Po upieczeniu i wyjęcu z blaszek posmarować chlebek jeszcze gorący słoninką lub po prostu wodą aby skórka zmiękła i nabrała ładnego koloru.


Świeży  chlebek najbardziej smakuje z masełkiem