Pyszny tort bezglutenowy - przepis. Przepisy na Torty, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
Znajdź nas na
a biszkopt:
150g uniwersalnej mąki bezglutenowej, minus dwie łyżki
3 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki oleju rzepakowego
5 jajek
140g drobnego cukru trzcinowego
na krem:
opakowanie serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
kilka kropel ekstraktu waniliowego
plus 1/2 słoiczka dżemu porzeczkowego do przełożenia i podprażone płatki migdałów do dekoracji
Sposób przyrządzenia:
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać i odstawić. Jajka i cukier miksować do uzyskania puszystej i gęstej piany - kilka minut. Dodać olej i suche składniki, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem (tylko dno) tortownicy. Piec ok 40 minut w 170 stopniach. Wyjąć, ostudzić, przekroić na pół.
Przygotować krem: serek, cukier puder i ekstrakt zmiksować kilka minut do uzyskania pożądanej gęstości.
Na jeden blat wyłożyć pół słoiczka dżemu, wyrównać, przykryć drugim blatem. Wierzch i boki wysmarować kremem, udekorować podprażonymi płatkami migdałów.
© 2008-2024 MedFood Group SA
Do góry
Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
zamknij
Dołącz do nas na Facebooku
Komentarze
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.