Pyszny tort bezglutenowy

Składniki

a biszkopt:

150g uniwersalnej mąki bezglutenowej, minus dwie łyżki
3 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki oleju rzepakowego
5 jajek
140g drobnego cukru trzcinowego

na krem:

opakowanie serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
kilka kropel ekstraktu waniliowego

plus 1/2 słoiczka dżemu porzeczkowego do przełożenia i podprażone płatki migdałów do dekoracji

Sposób przyrządzenia

Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać i odstawić. Jajka i cukier miksować do uzyskania puszystej i gęstej piany - kilka minut. Dodać olej i suche składniki, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem (tylko dno) tortownicy. Piec ok 40 minut w 170 stopniach. Wyjąć, ostudzić, przekroić na pół.
 
Przygotować krem: serek, cukier puder i ekstrakt zmiksować kilka minut do uzyskania pożądanej gęstości.
 
Na jeden blat wyłożyć pół słoiczka dżemu, wyrównać, przykryć drugim blatem. Wierzch i boki wysmarować kremem, udekorować podprażonymi płatkami migdałów.