Na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier i cukier waniliowy- wymieszać. Dodać zimnę masło, żółtka jaj i lodowatą wodę- szybko posiekać nożem poczym natychmiast zagnieść i wstawić do lodówki na 30 min.
W tym czasie robimy kajmak- do garnka o grubym dnie wsypujemy cukier i stawiamy na ogień aż cukier się rozpuści i zrobi karmel- nie mieszamy łyżką tylko delikatnie mieszamy garnkiem. Dodajemy szczyptę soli i zdejmujemy garnek z ognia. Wlewamy cienką strużką śmietankę ciąglę mieszjąć miotełką. Odstawiamy kajmak do przestygnięcia.
Migdały zalewamy wrzątkiem i natychmiast obieramy ze skórki. Prażymy razem z nerkowcem na suchej patelni. Studzimy i siekamy na mniejsze kawałki.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem, nakłuwamy widelcem i pieczemy 30 min.w temp.180.
Po przestudzeniu ciasto polewamy masą kajmakową, posypujemy obficie orzechami. Wstawiamy na noc do lodówki aby masa stężała. Najlepsze po dwóch dniach od przyrządzenia.
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.