CIASTO: 2 szkl.mąki, 200g zimnego masła,3 łyżki cukru pudru, 10 łyżek lodowatej wody, 3żółtka,szczypta soli, opak.cukru waniliowego.
MASA KAJMAKOWA: 1/2 szkl. orzechów nerkowca, 1/2 szkl.orzechów włoskich, 1/2 szkl. migdałów, 12 łyżek cukru trzcinowego, 300 ml. śmietany 36%, szczypta soli
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier i cukier waniliowy- wymieszać. Dodać zimnę masło, żółtka jaj i lodowatą wodę- szybko posiekać nożem poczym natychmiast zagnieść i wstawić do lodówki na 30 min.
W tym czasie robimy kajmak- do garnka o grubym dnie wsypujemy cukier i stawiamy na ogień aż cukier się rozpuści i zrobi karmel- nie mieszamy łyżką tylko delikatnie mieszamy garnkiem. Dodajemy szczyptę soli i zdejmujemy garnek z ognia. Wlewamy cienką strużką śmietankę ciąglę mieszjąć miotełką. Odstawiamy kajmak do przestygnięcia.
Migdały zalewamy wrzątkiem i natychmiast obieramy ze skórki. Prażymy razem z nerkowcem na suchej patelni. Studzimy i siekamy na mniejsze kawałki.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem, nakłuwamy widelcem i pieczemy 30 min.w temp.180.
Po przestudzeniu ciasto polewamy masą kajmakową, posypujemy obficie orzechami. Wstawiamy na noc do lodówki aby masa stężała. Najlepsze po dwóch dniach od przyrządzenia.