Mazurek "Śliwka w czekoladzie" - przepis. Przepisy na Ciasta i torty, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
Znajdź nas na
Przepisy »
Mazurek "Śliwka w czekoladzie"
Mazurek "Śliwka w czekoladzie"
Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!
KRUCHE CIASTO:
1 szklanka* ("z czubkiem") mąki
1/3 szklanki* cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 żółtko
80 g schłodzonej margaryny
MASA:
250 g suszonych śliwek
4 łyżki wiśniówki lub wódki
2 tabliczki (200 g) gorzkiej czekolady
120 ml śmietany kremówki
*szklanka o pojemności 250 ml
Sposób przyrządzenia:
KRUCHE:
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Wbić żółtko i dodać pokrojoną w kostkę margarynę. Szybko zagnieść ciasto. Wylepić nim dno i boki prostokątnej blaszki ( 20cm x 30 cm).
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20 minut w 190 stopniach, na złoty kolor.
MASA:
Śliwki namoczyć w alkoholu (najlepiej na całą noc). Drobno pokroić (kilka zostawić w całości do dekoracji).
Czekoladę połamać na małe kawałki. Umieścić w misce razem ze śmietanką kremówką. Podgrzewać w kąpieli wodnej, mieszając, aż czekolada całkowicie się rozpuści i połączy ze śmietanką. Masę czekoladową połączyć z pokrojonymi śliwkami. Masę rozsmarować na upieczonym kruchym spodzie.
Udekorować całymi śliwkami i wedle uznania, bakaliami lub kolorową posypką.
© 2008-2024 MedFood Group SA
Do góry
Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
zamknij
Dołącz do nas na Facebooku
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.