Mazurek "Śliwka w czekoladzie"

Składniki

KRUCHE CIASTO:

1 szklanka* ("z czubkiem") mąki
1/3 szklanki* cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 żółtko
80 g schłodzonej margaryny

MASA:

250 g suszonych śliwek
4 łyżki wiśniówki lub wódki
2 tabliczki (200 g) gorzkiej czekolady
120 ml śmietany kremówki

*szklanka o pojemności 250 ml

Sposób przyrządzenia

KRUCHE:
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Wbić żółtko i dodać pokrojoną w kostkę margarynę. Szybko zagnieść ciasto. Wylepić nim dno i boki prostokątnej blaszki ( 20cm x 30 cm).
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20 minut w 190 stopniach, na złoty kolor.
MASA:
Śliwki namoczyć w alkoholu (najlepiej na całą noc). Drobno pokroić (kilka zostawić w całości do dekoracji).

Czekoladę połamać na małe kawałki. Umieścić w misce razem ze śmietanką kremówką. Podgrzewać w kąpieli wodnej, mieszając, aż czekolada całkowicie się rozpuści i połączy ze śmietanką. Masę czekoladową połączyć z pokrojonymi śliwkami. Masę rozsmarować na upieczonym kruchym spodzie. 
 
 
Udekorować całymi śliwkami i wedle uznania, bakaliami lub kolorową posypką.