Lukrowane babeczki cytrynowe - przepis. Przepisy na Babki, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
Znajdź nas na
Lukrowane babeczki cytrynowe
Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!
Na ok 15 małych babeczek:
15 dkg masła
15 dkg cukru pudru
25 dkg mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
3 jajka
3 łyżki mleka
skórka starta z jednej cytryny
kilka kropel olejku pomarańczowego
Lukier:
1 białko
szklanka cukru pudru
kolorowa posypka
Sposób przyrządzenia:
Margarynę ucieramy z cukrem, żółtkami i mlekiem. Dodajemy startą skórkę z cytryny i kilka kropel olejku pomarańczowego. Osobno ubijamy pianę z dwóch białek (jedno pozostawiamy na lukier), dodajemy do niej utartą margarynę z żółtkami i cukrem, mąkę i proszek do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy. Wlewamy do małych silikonowych foremek na babeczki do 2/3 wysokości. Pieczemy ok 30 min w temp. 180 st.
Lukier:
Białko ucieramy razem z cukrem pudrem do białości. Polewamy babeczki i posypujemy posypką. Idealne do wielkanocnego koszyczka!
© 2008-2024 MedFood Group SA
Do góry
Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
zamknij
Dołącz do nas na Facebooku
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.