Lukrowane babeczki cytrynowe

Składniki

Na ok 15 małych babeczek:

15 dkg masła
15 dkg cukru pudru
25 dkg mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
3 jajka
3 łyżki mleka
skórka starta z jednej cytryny
kilka kropel olejku pomarańczowego

Lukier:
1 białko
szklanka cukru pudru
kolorowa posypka

Sposób przyrządzenia

Margarynę ucieramy z cukrem, żółtkami i mlekiem. Dodajemy startą skórkę z cytryny i kilka kropel olejku pomarańczowego. Osobno ubijamy pianę z dwóch białek (jedno pozostawiamy na lukier), dodajemy do niej utartą margarynę z żółtkami i cukrem, mąkę i proszek do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy. Wlewamy do małych silikonowych foremek na babeczki do 2/3 wysokości. Pieczemy ok 30 min w temp. 180 st.

Lukier:

Białko ucieramy razem z cukrem pudrem do białości. Polewamy babeczki i posypujemy posypką. Idealne do wielkanocnego koszyczka!