Dzień przed przygotowywaniem placka w 4 osobnych miseczkach przygotować galaretki. Po 1 szklance na każdą galaretkę. Odstawić do całkowitego stężenia, by na drugi dzień można było pociąć je w kostkę. Na drugi dzień: w misce ubić białka, następnie dodać do nich cukier i cukier wanilinowy i całość ubić na sztywno. Ściągnąć miskę z miksera. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wsiać do masy. Wymieszać delikatnie łyżką, a następnie wmieszać olej. Gdy masa będzie już wymieszana podzielić ją na 4 części. Do każdej dodać: 1- 5 żółtek i 2 łyżki mąki 2- 1 łyżkę kakao 3- 1 kisiel truskawkowy 4- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Każdą masę wymieszać. Na brytfannę wysmarowaną margaryną (ok. 1 łyżka) nakładać po 2 łyżki każdej z mas, aż masy się skończą i spłyną po brytfannie. Przełożyć do piekarnika. Piec ok. 45 minut w 180 st. Po upieczeniu przeciąć wzdłuż na pół. MASA WANILIOWA: Galaretkę cytrynową przygotować w 1 szklance wody. Zostawić do lekkiego stężenia. Wymieszać ją z serkami Danio. Wyłożyć na jedną połowę placka. Wyłożyć na masę pokrojone w kostkę galaretki. MASA ŚMIETANKOWA: Żelatynę przygotować jak podano na opakowaniu. Następnie dodać do ubijanej śmietany wraz z cukrem pudrem. Wyłożyć na galaretki. Przykryć drugą połową ciasta, odwróconą do góry, tak by środek placka był na górze. Posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.