CIASTO:
9 białek
5 żółtek
1 cukier wanilinowy
1 i 1/3 szklanki cukru
1 łyżka kakao
1 kisiel truskawkowy
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 szklanka oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki mąki+ 2 łyżki
MASA ŚMIETANKOWA:
500 ml śmietany kremowej
2 łyżeczki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
MASA WANILIOWA:
4 serki waniliowe Danio po 160 g
1 galaretka owoce leśne
1 galaretka truskawkowa
1 galaretka agrestowa
2 galaretki cytrynowe
Dzień przed przygotowywaniem placka w 4 osobnych miseczkach przygotować galaretki. Po 1 szklance na każdą galaretkę. Odstawić do całkowitego stężenia, by na drugi dzień można było pociąć je w kostkę. Na drugi dzień: w misce ubić białka, następnie dodać do nich cukier i cukier wanilinowy i całość ubić na sztywno. Ściągnąć miskę z miksera. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wsiać do masy. Wymieszać delikatnie łyżką, a następnie wmieszać olej. Gdy masa będzie już wymieszana podzielić ją na 4 części. Do każdej dodać: 1- 5 żółtek i 2 łyżki mąki 2- 1 łyżkę kakao 3- 1 kisiel truskawkowy 4- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Każdą masę wymieszać. Na brytfannę wysmarowaną margaryną (ok. 1 łyżka) nakładać po 2 łyżki każdej z mas, aż masy się skończą i spłyną po brytfannie. Przełożyć do piekarnika. Piec ok. 45 minut w 180 st. Po upieczeniu przeciąć wzdłuż na pół. MASA WANILIOWA: Galaretkę cytrynową przygotować w 1 szklance wody. Zostawić do lekkiego stężenia. Wymieszać ją z serkami Danio. Wyłożyć na jedną połowę placka. Wyłożyć na masę pokrojone w kostkę galaretki. MASA ŚMIETANKOWA: Żelatynę przygotować jak podano na opakowaniu. Następnie dodać do ubijanej śmietany wraz z cukrem pudrem. Wyłożyć na galaretki. Przykryć drugą połową ciasta, odwróconą do góry, tak by środek placka był na górze. Posypać cukrem pudrem.