Piegowaty mazurek. - przepis. Przepisy na Inne ciasta, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
Znajdź nas na
Piegowaty mazurek.
Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!
Spód mazurka:
200g mąki tortowej
200g maku ( może zmielony - gotowy)
200g cukru pudru
200g rozpuszczonego masła
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z cytryny
aromat migdalowy
Dekoracja:
Puszka masy krówkowej
Marcepan, orzechy migdaly, rodzynki
Sposób przyrządzenia:
Mąkę, proszek do pieczenia i mak dokładnie mieszamy, dodajemy roztopione maslo i dokladnie mieszamy.
Jajka ubijamy z cukrempudrem i dodajemy do masy makowej.
Dodajemy otartą skórkę z cytryny i kilka kropel olejku migdałowego.
Delikatnie mieszamy i wylewamy na blachę wysmarowaną maslem i posypaną bułką tartą.
Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 150 stopni. Możemy sprawdzić patyczkiem czy już jest suchy.
Wyjmujemy z piekarnika i studzimy . A potem dowolnie dekorujemy.
Smacznego!!!
© 2008-2024 MedFood Group SA
Do góry
Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
zamknij
Dołącz do nas na Facebooku
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.