Piegowaty mazurek.

Składniki

Spód mazurka:
200g mąki tortowej
200g maku ( może zmielony - gotowy)
200g cukru pudru
200g rozpuszczonego masła
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z cytryny
aromat migdalowy
Dekoracja:
Puszka masy krówkowej
Marcepan, orzechy migdaly, rodzynki

Sposób przyrządzenia

Mąkę, proszek do pieczenia i mak dokładnie mieszamy, dodajemy roztopione maslo i dokladnie mieszamy.

Jajka ubijamy z cukrempudrem i dodajemy do masy makowej.

Dodajemy otartą skórkę z cytryny i kilka kropel olejku migdałowego.

Delikatnie mieszamy i wylewamy na blachę wysmarowaną maslem i posypaną bułką tartą. 

Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 150 stopni. Możemy sprawdzić patyczkiem czy już jest suchy. 

Wyjmujemy z piekarnika i studzimy . A potem dowolnie dekorujemy.


Smacznego!!!