WIELKANOCNE CIASTECZKA
Ciasteczkowe baranki, kurczaczki, zajączki pokryte białym, kokosowym futerkiem. Ciasteczka są nie za słodkie i dość szybkie do przygotowania. Poza koniecznością zrobienia zwierzętom oczu, nie wymagają żadnej dekoracji.
Sposób przygotowania:
Miękką magrarynę, cukier, sól i startą skórkę z pomarańczy ubić mikserem na puszystą masę. Dalej ubijając dodać jajko.
Kolejno dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść rękami ciasto. Gotowe owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 30min.
W tym czasie przygotować masę serową. W tym celu wymieszać łyżką ser, wiórki kokosowe i cukier waniliowy.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3mm i wykrawać dowolne kształty (np. baranka, kurczaczka, zajączka, jajko).
Ciasteczka układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 3 blachy ciasteczek).
Kolejno rozłożyć na ciasteczkach masę serową.
Piec jedną blachę po drugiej w nagrzanym piekarniku około 15 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Płynną czekoladę przełożyć do woreczka do mrożenia. Odciąć jeden koniec i wyciskać małe kropeczki z czekolady, robiąc oczy.
Czas przygotowania: ok. 50 min.
Czas pieczenia jednej blachy: ok. 15 min.
Czas oczekiwania: 30 min.
Koszt: niski
Trudność: łatwe
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.