wielkanocne ciasteczka

Składniki

Składniki:

Ciasto:

125g kostki do pieczenia

75g cukru

1 jajko

250g mąki pszennej

½ łyżeczki proszku do pieczenia

starta skórka z połowy pomarańczy

szczypta soli

Masa serowa:

200g twarogu 3- krotnie zmielonego lub twarogu z wiaderka

50g wiórków kokosowych

4 łyżeczki cukru waniliowego

Dekoracja:

ok. 2 kostek czekolady (gorzkiej lub mlecznej)

Sposób przyrządzenia

 

WIELKANOCNE CIASTECZKA

 

Ciasteczkowe baranki, kurczaczki, zajączki pokryte białym, kokosowym futerkiem. Ciasteczka są nie za słodkie i dość szybkie do przygotowania. Poza koniecznością zrobienia zwierzętom oczu, nie wymagają żadnej dekoracji.

 

Sposób przygotowania:

 

  1. Miękką magrarynę, cukier, sól i startą skórkę z pomarańczy ubić mikserem na puszystą masę. Dalej ubijając dodać jajko.

  2. Kolejno dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść rękami ciasto. Gotowe owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 30min.

  3. W tym czasie przygotować masę serową. W tym celu wymieszać łyżką ser, wiórki kokosowe i cukier waniliowy.

  4. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3mm i wykrawać dowolne kształty (np. baranka, kurczaczka, zajączka, jajko).

  5. Ciasteczka układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 3 blachy ciasteczek).

  6. Kolejno rozłożyć na ciasteczkach masę serową.

  7. Piec jedną blachę po drugiej w nagrzanym piekarniku około 15 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia.

  8. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Płynną czekoladę przełożyć do woreczka do mrożenia. Odciąć jeden koniec i wyciskać małe kropeczki z czekolady, robiąc oczy.

 

Czas przygotowania: ok. 50 min.

 

Czas pieczenia jednej blachy: ok. 15 min.

 

Czas oczekiwania: 30 min.

 

Koszt: niski

 

Trudność: łatwe