Tort pomarańczowy z czekoladą by Klementynka01 |
Zaczynamy od przygotowania placków.
Tortownicę o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia.
Piekarnik ustawiamy na 175 stopni Celsjusza.
Masło ucieramy na puch dodając stopniowo cukier. Ciągle ucierając dodajemy po jednym jajku (każde jajko z łyżką mąki) oraz skórkę pomarańczową. Oba rodzaje mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy z masą.
Ciasto ważymy i dzielimy na 5 równych części. Każdą pieczemy w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (wystarczy wyłożyć spód, placki są cienkie) w temperaturze 175 stopni Celsjusza po około 10 minut.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z masłem i smarujemy nią każdy placek. Odstawiamy do stężenia się czekolady.*
Gdy placki posmarowane czekoladą tężeją przygotowujemy krem. Sok łączymy z cukrem i mąką kukurydzianą i gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia (około 2 minuty od zagotowania). Odstawiamy do ostudzenia. Od czasu do czasu mieszamy, aby na powierzchni nie utworzył się kożuch.
W tym czasie żelatynę zalewamy zimna wodą, a gdy napęcznieje podgrzewamy do rozpuszczenia. Odstawić do przestygnięcia.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Mascarpone ucieramy z zagęszczonym sokiem pomarańczowym i bitą śmietaną. Żelatynę łączymy najpierw z 2 łyżkami masy, a następnie dokładnie mieszamy z resztą masy.
Tort pomarańczowy z czekoladą by Klementynka01 |
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.