Tort pomarańczowy z czekoladą

Składniki

Ciasto:
250g masła
200g cukru pudru
4 jajka
200g mąki pszennej
70g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z jednej pomarańczy
150g gorzkiej czekolady+2 łyżeczki masła

Krem:
szklanka soku z pomarańczy
3 łyżki cukru
1,5 łyżki mąki kukurydzianej - może być ziemniaczana lub budyń śmietankowy
400ml śmietany kremówki 30%
500g serka mascarpone

3 łyżeczki żelatyny + 40ml zimnej wody

Dodatkowo:
pomarańcza - cząstki
1 łyżka pomarańczowej galaretki

1 łyżka gorącej wody

Sposób przyrządzenia

 

Tort pomarańczowy z czekoladą by Klementynka01

 

Zaczynamy od przygotowania placków.

Tortownicę o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia.

Piekarnik ustawiamy na 175 stopni Celsjusza.

 

Masło ucieramy na puch dodając stopniowo cukier. Ciągle ucierając dodajemy po jednym jajku (każde jajko z łyżką mąki) oraz skórkę pomarańczową. Oba rodzaje mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy z masą. 

 

Ciasto ważymy i dzielimy na 5 równych części. Każdą pieczemy w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (wystarczy wyłożyć spód, placki są cienkie) w temperaturze 175 stopni Celsjusza po około 10 minut.

 

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z masłem i smarujemy nią każdy placek. Odstawiamy do stężenia się czekolady.*

 

Gdy placki posmarowane czekoladą tężeją przygotowujemy krem. Sok łączymy z cukrem i mąką kukurydzianą i gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia (około 2 minuty od zagotowania). Odstawiamy do ostudzenia. Od czasu do czasu mieszamy, aby na powierzchni nie utworzył się kożuch.

W tym czasie żelatynę zalewamy zimna wodą, a gdy napęcznieje podgrzewamy do rozpuszczenia. Odstawić do przestygnięcia.

 

Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Mascarpone ucieramy z zagęszczonym sokiem pomarańczowym i bitą śmietaną. Żelatynę łączymy najpierw z 2 łyżkami masy, a następnie dokładnie mieszamy z resztą masy.

 

Tort pomarańczowy z czekoladą by Klementynka01