1 . Grzyby zalewamy ciepłą wodą , odstawiamy . Wątróbkę myjemy , oczyszczamy z błon , dusimy na oleju kilka minut . Mięso i warzywa myjemy . Warzywa obieramy i z mięsem wkładamy do garnka . Zalewamy 2 l wody . Wsypujemy liście laurowe , ziele angielskie , sól i pieprz . Gotujemy około 1 godziny . Studzimy .
2 . Mięso oddzielamy od kości . Bułki moczymy w wywarze , odciskamy . Grzyby osączamy . Mięso , warzywa , grzyby , wątróbki i bułki dwukrotnie drobno mielimy . Dodajemy jajka , startą całą gałkę muszkatołową , imbir oraz pieprz i sól do smaku . Wlewamy 2 szklanki wywaru . Wyrabiamy na jednolitą masę .
3 . Do natłuszczonej i opsypanej bułką tartą formy wkładamy masę . Wierzch wygładzamy , posypujemy bułką tartą . Pieczemy około 70 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C .
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.