2 udka z królika
3 udka z kurczaka
1 kg boczku
1/2 kg szpondra
1/2 kg wątróbki drobiowej
3 kajzerki
kilka suszonych grzybków
8 jajek
2 marchewki
1 duża pietruszka
2 duże cebule
1 mały seler
bułka tarta
gałka muszkatołowa
pieprz
sól
kilka ziarenek ziela angielskiego
3 liście laurowe
łyżka imbiru
olej tłuszcz do formy
1 . Grzyby zalewamy ciepłą wodą , odstawiamy . Wątróbkę myjemy , oczyszczamy z błon , dusimy na oleju kilka minut . Mięso i warzywa myjemy . Warzywa obieramy i z mięsem wkładamy do garnka . Zalewamy 2 l wody . Wsypujemy liście laurowe , ziele angielskie , sól i pieprz . Gotujemy około 1 godziny . Studzimy .
2 . Mięso oddzielamy od kości . Bułki moczymy w wywarze , odciskamy . Grzyby osączamy . Mięso , warzywa , grzyby , wątróbki i bułki dwukrotnie drobno mielimy . Dodajemy jajka , startą całą gałkę muszkatołową , imbir oraz pieprz i sól do smaku . Wlewamy 2 szklanki wywaru . Wyrabiamy na jednolitą masę .
3 . Do natłuszczonej i opsypanej bułką tartą formy wkładamy masę . Wierzch wygładzamy , posypujemy bułką tartą . Pieczemy około 70 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C .