apis74, moniczka81 rozsmakowali się w tym!
Ciasto kruche: Wszystkie składniki zagniatamy i wkładamy na min. 3 godziny do lodówki (ja robię poprzedniego dnia i na całą noc wkładam do lodówki)
Ciasto biszkoptowe: Żółtka miksujemy z cukrem. Dodajemy sok z cytryny i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Osobno ubijamy pianę z białek i na końcu dodajemy do masy biszkoptowej.
Pieczenie:
Ciasto kruche wkładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy. Podpiekamy przez 10 min. w temperaturze 200 stopni. Następnie wyciągamy z piekarnika i posypujemy wierzch ciasta bułką tartą. Wykładamy owoce i w razie potrzemy posypujemy odrobiną cukru. Na owoce wylewamy ciasto biszkoptowe. Zmniejszamy temperaturę w piekarniku do około 175 stopni i pieczemy 40-50 minut.
Przepis jest na dużą, prostokątną formę.
Ciasto zawsze się udaje i jest pyszne! Polecam :)
Zamiast borówek można użyć np. śliwek, brzoskwiń, wiśni.
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.