Ciasto kruche:
3 szklanki mąki
25 dag margaryny
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
3 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto biszkoptowe:
2/3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
3 jajka
kilka kropli soku z cytryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatki:
1 litr owoców (np. borówki amerykańskiej)
bułka tarta
Ciasto kruche: Wszystkie składniki zagniatamy i wkładamy na min. 3 godziny do lodówki (ja robię poprzedniego dnia i na całą noc wkładam do lodówki)
Ciasto biszkoptowe: Żółtka miksujemy z cukrem. Dodajemy sok z cytryny i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Osobno ubijamy pianę z białek i na końcu dodajemy do masy biszkoptowej.
Pieczenie:
Ciasto kruche wkładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy. Podpiekamy przez 10 min. w temperaturze 200 stopni. Następnie wyciągamy z piekarnika i posypujemy wierzch ciasta bułką tartą. Wykładamy owoce i w razie potrzemy posypujemy odrobiną cukru. Na owoce wylewamy ciasto biszkoptowe. Zmniejszamy temperaturę w piekarniku do około 175 stopni i pieczemy 40-50 minut.
Przepis jest na dużą, prostokątną formę.
Ciasto zawsze się udaje i jest pyszne! Polecam :)
Zamiast borówek można użyć np. śliwek, brzoskwiń, wiśni.