CIASTO MAKOWO-SEROWE - przepis. Przepisy na Serniki, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
Znajdź nas na
CIASTO MAKOWO-SEROWE
Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!
CIASTO:
• 1 i ½ szklanki mąki
• ½ kostki margaryny
• ½ szklanki cukru
• 1 żółtko
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA SEROWA:
• 1 kg sera śmietankowego
• 5 jajek
• 1 kostka masła
• 1 szklanka cukru pudru
• 2 opakowania budyniu waniliowego
PONADTO:
• 1 puszka gotowej masy makowej
Sposób przyrządzenia:
Wymieszaj razem mąkę, margarynę, cukier, żółtko i proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto, owiń w folię i włóż do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wylep ciastem blachę wyłożoną papierem do pieczenia i na 15 minut włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 200oC.
Masło utrzyj z cukrem pudrem, budyniami i 5 żółtkami, dodaj ser. Na koniec delikatnie wymieszaj z 5 białkami ubitymi na sztywną pianę.
Masę makową wyłóż na podpieczone ciasto. Na masę makową wyłóż masę serową. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC i piecz ok. 1 godzinę.
© 2008-2024 MedFood Group SA
Do góry
Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
zamknij
Dołącz do nas na Facebooku
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.