BABKA Z JOGURTEM I ŻURAWINĄ - przepis. Przepisy na Babki, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
Znajdź nas na
BABKA Z JOGURTEM I ŻURAWINĄ
Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!
• 2 szklanki mąki
• 300 g jogurtu naturalnego
• 3 jajka
• półtorej szklanki cukru
• 100 ml oleju
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• tłuszcz i bułka tarta do formy
• 8 łyżek suszonej żurawiny
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• cukier puder do posypania
Sposób przyrządzenia:
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać olej, jogurt naturalny i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą przez sito. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. Żurawinę wymieszać z mąką ziemniaczaną i delikatnie połączyć z ciastem. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Piec około 1 godziny w temperaturze 180°C. Upieczoną babkę posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
© 2008-2024 MedFood Group SA
Do góry
Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
zamknij
Dołącz do nas na Facebooku
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.