"Wielkanocny, orkiszowy zakwas na barszcz biały" - przepis. Przepisy na Inne, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
Znajdź nas na
Przepisy »
"Wielkanocny, orkiszowy zakwas na barszcz biały"
"Wielkanocny, orkiszowy zakwas na barszcz biały"
Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!
2 szklanki mąki pszenno - orkiszowej
1 litr ciepłej wody
6 łyżek suszonego majeranku
6 ząbków czosnku
6 ziarenek czarnego pieprzu
4 liście laurowe
1 duży kompres
kawałek sznurka
Sposób przyrządzenia:
Do szklanego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku, ziarenka pieprzu, liście laurowe oraz majeranek.
Wlewamy litr ciepłej, przegotowanej wody i dokładnie mieszamy.
Naczynie przykrywamy czystym kompresem i obwiązujemy sznurkiem.
Pozostawiamy na cztery dni, codziennie mieszamy.
Po zakwaszeniu barszcz można trzymać zamknięty w słoiku przez półtorej tygodnia.
© 2008-2024 MedFood Group SA
Do góry
Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
zamknij
Dołącz do nas na Facebooku
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.