Cytrynowiec - przepis. Przepisy na Ciasta kruche, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
Znajdź nas na
Cytrynowiec
Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!
CIASTO:
4,5 szkl. Mąki
4 całe jajka
1,5 kostki margaryny zagnieść kruche ciasto i podzielić na 4
0,25 kg. Cukru pudru części i upiec cienkie placki
Olejek cytrynowy
Skórka otarta z 2-3 cytryn
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
MASA:
2 kisiel cytrynowy
Sok z 3 cytryn
3 żółtka
½ l. wody
1 szkl. Cukru
LUKIER:
30 dag. Cukru pudru
3 łyżeczki mleka
½ łyżeczki masła
Jedna cytryna
Jedno białko
Sposób przyrządzenia:
zagnieść kruche ciasto i podzielić na 4 części i upiec cienkie placki (termoobieg na 180 C)
Masa:
Kisiel rozrobić z odrobiną zimnej wody, żółtka wymieszać z cukrem i dodać sok z cytryny oraz wodę i zagotować – dodać rozrobiony kisiel i chwile gotować. Gorącą masą przekładać placki i wierzch ciasta polać lukrem (do cukru dodać trochę olejku cytrynowego)
Lukier :
3 łyżeczki mleka zagotować z ½ łyżeczki masła, ostudzić. Cukier puder utrzeć z sokiem z jednej cytryny. Dodać ostudzone mleko z masłem. Na koniec ubić 1 białko i wymieszać z resztą.
© 2008-2024 MedFood Group SA
Do góry
Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
zamknij
Dołącz do nas na Facebooku
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.