Cytrynowiec

Składniki

CIASTO:
4,5 szkl. Mąki
4 całe jajka
1,5 kostki margaryny zagnieść kruche ciasto i podzielić na 4
0,25 kg. Cukru pudru części i upiec cienkie placki
Olejek cytrynowy
Skórka otarta z 2-3 cytryn
1 płaska łyżka proszku do pieczenia

MASA:
2 kisiel cytrynowy
Sok z 3 cytryn
3 żółtka
½ l. wody
1 szkl. Cukru


LUKIER:
30 dag. Cukru pudru
3 łyżeczki mleka
½ łyżeczki masła
Jedna cytryna
Jedno białko

Sposób przyrządzenia

 zagnieść kruche ciasto i podzielić na 4   części  i upiec cienkie placki (termoobieg na 180 C)

Masa:

Kisiel rozrobić z odrobiną zimnej wody, żółtka wymieszać z cukrem i dodać sok z cytryny oraz wodę i zagotować – dodać rozrobiony kisiel i chwile gotować. Gorącą masą przekładać placki i wierzch ciasta polać lukrem (do cukru dodać trochę olejku cytrynowego)

Lukier :

3 łyżeczki  mleka zagotować z  ½ łyżeczki  masła, ostudzić. Cukier puder utrzeć z   sokiem  z  jednej cytryny. Dodać ostudzone mleko z masłem. Na koniec ubić 1 białko i wymieszać z resztą.