Najpierw przygotowujemy sobie w miseczce masę serową - do tego potrzebujemy wymieszać ser ze śmietaną, cukrem (ja dodałam cukier waniliowy dodatkowo, ale można również spażyć rodzynki i dodać odcedzone do masy) i sok z cytryny - mieszamy na gładką masę.
Ciasto przygotowujemy następująco:
- masło roztapiamy w rondelku,
- mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajka, sól i przegotowaną wodą i zagniatamy ciasto tak by było elastyczne i lśniące.
W oryginalnym przepisie było, że należy takie ciasto rozwałkować, podzielić na 4 części i smarować masłem z jednej strony przykrywając kolejną częścią i rozwałkowywać. Ja jednak myślę, że to samo nam wyjdzie gdy dodamy po prostu część masła podczas zagniatania do ciasta i na to samo wyjdzie.
- ciasto rozwałkujemy na prostokąt. Smarujemy go masłem i na to kładziemy masę serową.
Następnie ciasto ściśle rolujemy (jak na roladę) i robimy kształt jaki chcemy - okrąg, ślimak etc a następnie smarujemy masłem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170stopni na ok 60min.
Może to być inny pomysł na śniadanie ;)
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.