Pierekaczewnik

Składniki

500g mąki
2 jajka
150g masła
750g białego sera
3 łyżki cukru
2 łyżki śmietany
1 łyżka soku z cytryny
pół łyżeczki soli

Sposób przyrządzenia

Najpierw przygotowujemy sobie w miseczce masę serową - do tego potrzebujemy wymieszać ser ze śmietaną, cukrem (ja dodałam cukier waniliowy dodatkowo, ale można również spażyć rodzynki i dodać odcedzone do masy) i sok z cytryny - mieszamy na gładką masę.

Ciasto przygotowujemy następująco:

- masło roztapiamy w rondelku, 

- mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajka, sól i przegotowaną wodą i zagniatamy ciasto tak by było elastyczne i lśniące.

W oryginalnym przepisie było, że należy takie ciasto rozwałkować, podzielić na 4 części i smarować masłem z jednej strony przykrywając kolejną częścią i rozwałkowywać. Ja jednak myślę, że to samo nam wyjdzie gdy dodamy po prostu część masła podczas zagniatania do ciasta i na to samo wyjdzie.

- ciasto rozwałkujemy na prostokąt. Smarujemy go masłem i na to kładziemy masę serową.

Następnie ciasto ściśle rolujemy (jak na roladę) i robimy kształt jaki chcemy - okrąg, ślimak etc a następnie smarujemy masłem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170stopni na ok 60min.

Może to być inny pomysł na śniadanie ;)