Ziemniaki obieramy, gotujemy i odcedzamy. Nastepnie mielimy (można przecisnąć też przez praskę ale ja mam maszynkę do mielenia) i łączymy z masłem (półtorej łyżki), żółtkami i doprawiamy ziołami i solą.
Szklankę wody zagotowujemy z solą i masłem. Następnie zmniejszamy ogień i dosypujemy mąkę stale mieszając a gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka zdejmujemy z ognia i dodając po jednym jajku mieszamy na gładką masę.
Do masy ziemniaczanej dodajemy ciasto aż połączy się w jedną całość. Następnie owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki (ja tylko przykrywam miskę z masą i wstawiam do lodówki).
Gdy masa będzie zimna. Rozgrzewamy olej a w rękach formujemy nieduże kulki, panierujemy je w bułce tartej a następnie smażymy na złoto w głębokim tłuszczu.
Na koniec odsączamy na papierowym ręczniku.
Podajemy z mięsem i surówką, albo same z sosem ;)
Mniam!
Smacznego!!
Komentarze
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.