Dufinki

Składniki

1kg ziemniaków
3 żółtka
1,5łyżki masła
szczypta gałki muszkatołowej, majeranku, pieprzu soli
1/2 szklanki mąki (mi czasem sypnie się więcej)
szklanka wody
3 łyżki masła
2 jajka
1/2łyżeczki soli
bułka tarta do panierowania
Olej do smażenia

Sposób przyrządzenia

Ziemniaki obieramy, gotujemy i odcedzamy. Nastepnie mielimy (można przecisnąć też przez praskę ale ja mam maszynkę do mielenia) i łączymy z masłem (półtorej łyżki), żółtkami i doprawiamy ziołami i solą.

Szklankę wody zagotowujemy z solą i masłem. Następnie zmniejszamy ogień i dosypujemy mąkę stale mieszając a gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka zdejmujemy z ognia i dodając po jednym jajku mieszamy na gładką masę.

Do masy ziemniaczanej dodajemy ciasto aż połączy się w jedną całość. Następnie owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki (ja tylko przykrywam miskę z masą i wstawiam do lodówki).

Gdy masa będzie zimna. Rozgrzewamy olej a w rękach formujemy nieduże kulki, panierujemy je w bułce tartej a następnie smażymy na złoto w głębokim tłuszczu.

Na koniec odsączamy na papierowym ręczniku.

Podajemy z mięsem i surówką, albo same z sosem ;)

Mniam!


Smacznego!!