
Zdrowe obiady@flikr.com/An Mai
Kalafior po grecku
Składniki:
- 1 kalafior
- 6 marchewek
- 2 pietruszki
- 1/4 dużego selera
- 4-5 ziemniaków
- 3 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
- zioła i przyprawy: szczypiorek, sól morska, papryka słodka, kurkuma, majeranek, bazylia, oregano.
Wykonanie KROK PO KROKU:
1. Cebule obieramy, kroimy drobno i rozkładamy na dnie brytfanki.
2. Marchew, seler i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
3. Starte warzywa rozkładamy równomiernie na warstwie cebuli.
4. Skrapiamy wodą i oliwą.
5. Dusimy ok. 10 minut.
6. Po 10 minutach na warstwie duszących się warzyw kładziemy ziemniaki pokrojone w talarki.
7. Wszystko oprószamy papryką, solą i kurkumą.
8. Po następnych 10 minutach na warzywach układamy różyczki kalafiora.
9. Dusimy przez kolejne 10 minut. Następnie posypujemy ziołami (majeranek, oregano, bazylia) a także przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
10. Dodajemy przecier pomidorowy, ocet balsamiczny i delikatnie mieszamy oraz dalej dusimy.
11. Na koniec dodajemy szczypiorek.
Spaghetti z miętowo-pistacjowym sosem
Składniki:
- makaron spaghetti
- 100 g łuskanych pistacji (możesz je zastąpić łuskanymi pestkami słonecznika)
- 1 garść listków mięty
- 2 garście natki pietruszki bez łodyg
- ok. 130 g oliwy
- 2 ząbki czosnku
- odrobina soku z cytryny
Wykonanie KROK PO KROKU:
1. Makaron ugotować na półtwardo z dodatkiem oliwy
2. Orzeszki lub pestki słonecznika, miętę, natkę, czosnek i oliwę zmiksować.
3. Dodać soku z cytryny.
4. Połączyć gotowe pesto z makaronem
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Naturalna dieta sposobem na odporność dziecka>>
Dietetyczne przepisy w sam raz na lato!>>