Opublikowany przez: Familiepl Źródło artykułu: www.abdn.ac.uk 2018-07-19 11:44:49
Autor zdjęcia/źródło: @pixabay
Tyjesz? Nie możesz zrzucić wagi? A nawet jeśli zgubisz kilogramy, to okazuje się, że za niedługi czas waga wraca do stanu wyjściowego… Skomplikowana sprawa.
Naukowcy też chcieli uzyskać odpowiedź, dlaczego tyjemy. A dokładniej – który składnik pożywienia jest odpowiedzialny za nadmierny przyrost wagi.
Naukowcy z Uniwersytetu Aberdeen oraz Chinese Academy of Sciences przez kilka miesięcy badali ponad 30 różnych diet, które składały się głównie z węglowodanów, białka i tłuszczy, aby stwierdzić, który składnik powoduje, że tyjemy.
Badanie przeprowadzono na myszach, bo w przypadku ludzi dość trudno byłoby całkowicie kontrolować ich dietę. Trwało ono 3 miesiące, co jest odpowiednikiem 9 ludzkich lat. W sumie wykonano ponad 100 000 pomiarów zmian masy ciała mysz, a ich tkanki tłuszczowej zmierzono za pomocą urządzenia do mikro-MRI.
Wyniki zaskoczyły nawet samych naukowców, bowiem okazało się, że składnikiem, który powoduje tycie jest wyłącznie tłuszcz!
- Wynik tego ogromnego badania był jednoznaczny - jedyną rzeczą, która sprawiła, że myszy przytyły, było spożywanie większej ilości tłuszczu w diecie – stwierdził Profesor John Speakman, który kierował badaniem.
Ani więc połączenie tłuszczu z cukrem, ani też spożywanie większej ilości białek, nie wpłynęło tak na przybieranie na wadze, jak właśnie spożywanie zbyt wielu tłuszczów.
Mimo, ze badanie przeprowadzono wyłącznie na myszach, naukowcy podkreślają jednak, że myszy mają wiele podobieństw do ludzi w ich fizjologii i metabolizmie.
CZYTAJ TEŻ:
>> Czy rak żywi się cukrem?
>> Selen na zdrowie
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
178.235.*.* 2018.07.19 16:24
Ciekawe co ta ten temat mówią uczeni z Rosji ,może mają lepsze badania tak jak w kosmosie .
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.