Uszka wigilijne z grzybami - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Uszka wigilijne z grzybami

Uszka wigilijne z grzybami to popisowa potrawa niejednej gospodyni. Aby uszkami zadowolić podniebienia świętujących biesiadników, ciasto powinno być cieniutkie i rozpływać się w ustach, a farsz delikatny, choć dobrze doprawiony.

Uszka wigilijne@pixabay.com

Uszka wigilijne z farszem z suszonych grzybów

Składniki ciasta:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • szczypta soli
  • łyżka oleju

Składniki na farsz:

  • 10 dag suszonych grzybów (borowiki lub podgrzybki)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła

Wykonanie KROK PO KROKU
Farsz

  1. Grzyby zalej wodą i zostaw na noc.
  2. Ugotuj do miękkości w tej samej wodzie. 
  3. Grzyby odsącz i ostudź. 
  4. Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle.
  5. Dodaj posiekane grzyby i  smaż razem koło 10 minut.
  6. Dopraw solą i pieprzem.

Ciasto

  1. Mąkę przesiej do miski, posól, wymieszaj widelcem i wlej strumienie gorącą wodę.
  2. Dodaj olej i wyrób na gładkie ciasto. 
  3. Kiedy już będzie jedwabiste, odstaw  pod przykryciem na 15 minut. 
  4. Odkrawaj kawałki ciasta, rozwałkowuj na placki 
  5. Wykrawaj malutkie kółeczka (średnica 4 cm). Na każdy krążek ciasta nakładaj odrobinę farszu. Zlepiaj brzegi tak jak na pierogi, a następnie zlep końcówki pierożka ze sobą, aby utworzyły się uszka. 
  6. Uszka wrzuć na gorącą osoloną wodę i gotuj około minuty od czasu wypłynięcia.

Uszka wigilijne z kapustą i grzybami

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju

Farsz:

  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • 2-3 liście laurowe
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 kostki grzybowe
  • 10 dag suszonych grzybów
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie KROK PO KROKU
Farsz

  1. Kapustę posiekaj, włóż do garnka zalej wodą i zagotuj.
  2. Odlej wodę dodaj olej, liście laurowe, ziele oraz kostki grzybowe.
  3. Gotuj kapustę 30-40 minut.
  4. Dobrze ostudź kapustę i porządnie odciśnij ją, najlepiej w rękach.
  5. Ponownie ją bardzo drobno poszatkuj i odstaw.
  6. Grzyby namoczone ugotuj, ostudź i drobniutko posiekaj.
  7. Połącz grzyby z kapustą i dopraw solą i pieprzem.

Ciasto

  1. Składniki ciasta ugnieć na gładką, jednolitą masę.
  2. Kawałki ciasta rozwałkuj na cienkie placki i wytnij małe krążki.
  3. Na każdy krążek nałóż trochę farszu i zlep jak pierogi. Sklej końce pieroga ze sobą aby uzyskać uszko.
  4. Gotuj w gorącej, osolonej wodzie około minuty od wypłynięcia.
  5. Wybierz łyżką cedzakową i ostudź.

ZOBACZ RÓWNIEŻ:

Potrawy na wigilijny stół – proste i nietypowe>>

Karp po żydowsku – wigilijny przepis>>