Artykuł promocyjny Opublikowany przez: Aleksandra Wiktoria 2015-03-13 11:15:15
Stewia, zdrowy i naturalny zamiennik cukru
Stewia to słodziutka roślina, która pochodzi z Paragwaju. Jest idealnym zamiennikiem zwykłego cukru. Z jej liści uzyskujemy substancję, która jest kilkaset razy słodsza od cukru, a co najważniejsze nie dostarcza organizmowi malucha kalorii i posiada niemal zerowy indeks glikemiczny. Ważną informacją jest fakt, że słodziki z ekstraktu ze stewii zostały dopuszczone przez Unię Europejską w 2011r. Dlatego stewia znajdzie w jadłospisie Twojego malucha świetnie zastosowanie!
Słodycze ze stewią, czyli pokusa nie tylko dla maluchów
Nas dorosłych też czasem nachodzi ochota na coś słodkiego i tu zaczyna się kłopot. Sięgamy najczęściej po zwykły batonik, który ma w sobie ogromną ilość cukru. Tu z pomocą przybywa stewia – nie zawiera w sobie cukru (sacharozy). – Nasze czekolady słodzone stewią nie różnią się smakiem od tych słodzonych cukrem, ale są mniej kaloryczne i mają więcej błonnika, który zajął miejsce cukru – mówi Beata Straszewska ze Stewiarnia.pl.
Pomysł na stewię w kuchni
Szeroki wachlarz zastosowań stewii wynika z dostępności jej różnych form: mamy stewię w kryształkach, stewię w płynie oraz w tabletkach. Dzięki temu możemy ją wykorzystać w kuchni na wszelakie sposoby! Kilka inspiracji? Proszę bardzo:
Stewia w tabletkach – idealna dla Mamy i Taty! Czy to do porannej kawy, a popołudniowej herbaty. Stewia świetnie nadaje się do ciepłych napojów, rozpuszcza się w mgnieniu oka i nadaje napojowi słodkiego smaku. Pamiętajmy, że jedna tabletka odpowiada kostce czy łyżeczce cukru, a ma w sobie tylko ułamek kalorii (0,12 kcal).
Stewia w płynie – świetnie się sprawdzi do deserów dla najmłodszych
Idealnie się sprawdzi do słodzenia wszystkiego co półpłynne lub płynne. Możemy nią posłodzić koktajle owocowe (np. z kiwi za którym dzieciaki nie przepadają), budynie, kisiele i wiele innych. Trzy jej krople odpowiadają jednej kostce cukru i mają prawie zero kalorii. Czyli 100 ml stewii w płynie to równowartość 3,2 kg cukru, dlatego opakowanie wystarczy nawet na kilka miesięcy.
A jak można wykorzystać stewię w kryształkach? Do pieczenia! Który maluch nie lubi słodziutkich, kruchych ciasteczek? Pycha! Co ważne stewia w kryształkach nie gorzknieje nawet przy 200 stopniach, tak jak robią to sztuczne słodziki. Używamy ją tak samo jak zwykły cukier, czyli 1:1 w tych samych ilościach.
Ciekawa jestem jakie, Ty mamo, masz sposoby na zamienienie zwykłego cukru w diecie swojego maluszka? Masz jakiś ciekawy pomysł? Jeśli tak, to zapraszam udziału w naszym konkursie!
WYNIKI!
1. beata79
2. joasjoas
3. stoke
Serdecznie gratulujemy!
Partnerem konkursu jest:
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.