Opublikowany przez: ULA 2011-07-13 13:51:47
Najważniejsze to zadbać o to, by w codziennym jadłospisie znalazły się produkty zbożowe, chude mięso, ryby i nabiał. Kupując pieczywo wybieraj produkty pełnoziarniste, które są bogate w błonnik korzystnie wpływający na trawienie. Staraj się jeść dużo surowych warzyw - ich obieranie i przetwarzanie obniża zawartość błonnika i witamin. Ogranicz spożywanie smażonych potraw. Są one ciężkostrawne i powodują uczucie przepełnienia. Z umiarem stosuj ostre przyprawy, gdyż mogą one drażnić błonę śluzową żołądka.
Na zaistniałe już problemy trawienne stosuj kminek, majeranek, rumianek i miętę. Jeśli dokucza Ci zgaga, sięgnij po sok z aloesu lub siemię lniane. Staraj się jadać regularnie. Nie przejadaj się - zdecydowanie lepiej jest jadać częściej, ale mniej. Jedz powoli, bo pospieszne jedzenie nie sprzyja dobremu trawieniu.
"Po godzinach" - dodatek do tygodników "Gazety Olsztyńskiej"
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.