Opublikowany przez: Kasia P. 2017-06-29 15:42:07
Klasyka wakacyjnej i zimowej odporności. Maliny latem warto jeść w każdej formie i warto te smaki przechowywać na zimę.
Składniki:
Wykonanie:
Wypłukać maliny i przełożyć do garnka. Dodać wodę i postawić na gazie. Mieszając, gotować przez 5 minut. Przecedzić maliny przez sito. (Resztki z malin, które zostają na sicie można wykorzystać do dżemu, ciasta lub lodowego deseru.) Poczekać aż syrop ostygnie. Dodać cukier i sok z cytryny. Wymieszać i ponownie włączyć gaz na 10 minut. Zebrać pianę, jeśli się pojawi. Rozlać do wyparzonych słoiczków lub buteleczek i mocno zakręcić. Postawić do góry dnem do wystudzenia. Jeśli któryś słoiczek lub buteleczka nie złapały i odskakuje od nich zakrętka można je pasteryzować.
Takie lekarstwa z natury to doskonały upominek dla bliskich, gości i na inne miłe okazje, kiedy tylko chcemy komuś życzyć zdrowia i choć odrobiną odporności kogoś obdarować. Nie zapominajcie też oczywiście o sobie, bo zdrowie rodziców to skarb!
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Sonia 2017.07.03 19:29
Miete i ja bede ,,przerabiac,,. Super przepis!
Kasia P. 2017.07.03 11:00
Polecam - pyszna sprawa. Zaczęłam do niego dodawać zmielonych orzechów włoskich i jest jeszcze lepsze! :)
Stokrotka 2017.07.02 19:55
O! Fajne to pesto z mięty, chyba sobie zrobię. Tyle mięty że aż szkoda że się miałaby zmarnować
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.