Opublikowany przez: Kasia P. 2016-04-19 16:15:07
Zdj. pixabay.com
Jaka jest różnica między sokami a nektarami?
W przypadku nektarów wsad danych owoców lub warzyw może wynosić od 25% do 100%. Przykładowo nektary jabłkowe, pomarańczowe, grejpfrutowe zawierają min. 50% soku, nektary wiśniowe min. 35%, a z czarnych porzeczek min 25%. Są to w pełni wartościowe produkty, do których podobnie jak do soków nie można dodawać żadnych sztucznych barwników, substancji konserwujących czy aromatów innych, niż uzyskane z owoców lub warzyw, z których nektar powstał. Nektary produkuje się najczęściej z owoców, których zbyt cierpki lub kwaśny smak powoduje, że sok 100% byłby po prostu niesmaczny – np. z aronii czy czarnej porzeczki. Co ważne, restrykcyjne przepisy dotyczące produkcji soków powodują, że jeśli np. do 100% soku jabłkowego dodamy np. miód, to taki produkt już musi zostać zakwalifikowany do kategorii nektarów.
Zostały nam jeszcze napoje. Co mają w sobie?
Tak, ostatnią, najszerszą kategorią są napoje. Obejmują one produkty, które nie mieszczą się w dwóch pierwszych kategoriach i należą do nich zarówno napoje gazowane, jak i niegazowane. Kupując napój należy dokładnie przeczytać etykietę oraz skład, bo także wśród nich znajdziemy wartościowe produkty na bazie soku. W kategorii napojów najlepiej sięgać po te owocowe lub warzywne. Muszą one bowiem zawierać od minimum 20% do 100% dodatku soku lub przecieru owocowego lub warzywnego, a do przedłużenia ich przydatności do spożycia stosuje się zazwyczaj naturalny proces pasteryzacji, a nie konserwanty. Co ciekawe dodanie ziół, np. ekstraktu mięty do 100% soku owocowego spowoduje, że produkt ten będzie musiał zostać nazwany napojem. Zatem napoje również mogą być bogate w składniki odżywcze pochodzące z owoców lub warzyw. Należy tylko dokładnie czytać informacje na opakowaniach, a wtedy każdy wybierze taki produkt, na którym mu zależy.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.